P.g.a. rådande omständigheter har vi svårt att upprätthålla ledtiderna för tillfället.
Vi gör vårt bästa men det kan vara något längre leveranstider och svarstider på telefon och mail under en period.

0 varo(r) 0,00 kr

Vanliga frågor och svar (FAQ)

Nedan kan du få svar på de vanligaste frågorna som ställs till oss. Hittar du inte svaret på din fråga är du välkommen att ringa eller maila vår kundtjänst

Vilken kulör hos er motsvarar Stockholmsvit?

Det råder viss förvirring kring begreppen Stockholmsvit, antikvit, kalkvit, råvit, bruten vit osv. Dessa namn är ofta bara olika benämningar för samma kulör. Vilken kulör är det då? Jo, där råder också förvirring. Ofta refererar de till två olika NCS-kulörer; S 0502-y och S 0500-n. Vi rekommenderar dig helt enkelt beställa kulörprov av båda kulörerna och bestämma vilken som passar dig bäst.

  • NCS S 0502-y - ger en något varmare, gul nyans.
  • NCS S 0500-n - ger en något kallare, grå nyans.

Vad betyder äkta kulörprov?

Kulörprovet levereras på ett specialtillverkat A5-papper som är målat med den färgprodukt och kulör du har valt. Du behöver alltså inte måla själv, vilket sparar tid och kladd. Dessutom får du en verklig återgivelse av kulören och podukter, vilket färdigtryckta kulörkartor inte kan ge fullt ut.

Jag letar efter en kulör som jag inte hittar hos er?

Vi har väldigt många kulörer i vår databas utöver de som vi visar på hemsidan. Om du letar efter en specifik kulör så kan vi med största säkerhet plocka fram den åt dig. Hör av dig till vår kundstjänst så hjälper vi dig.

Varför kan jag inte beställa provburkar?

Den höga fraktkostnaden gör att provburkar blir oförsvarligt dyra att skicka. Vi levererar därför kulörprover på specialtillverkade pappersark.

Jag beställde fel kulör på min färg, vad ska jag göra nu?

Vi tillämpar ingen ångerrätt på brutna kulörer, då dessa är kundspecifika. Var därför alltid extra uppmärksam när du beställer och se till att du har skrivit in rätt kulörkod. Utnyttja möjligheten att beställa kulörprov för att undvika missnöje med kulören.
Obrutna förpackningar med färg i standardkulör kan returneras, men då står kunden för eventuella fraktkostnader. Kontakta vår kundtjänst för ytterligare frågor.

Varför står det ibland S framför en NCS-kulör (t.ex. S 0502-y)?

S-et står för Second Edition. Dessa kulörer är branschstandard och kan skilja sig från samma kulörkod utan S framför. Vi använder oss därför uteslutande av NCS Second Edition (S).

Jag vill måla om mitt hus med samma kulör som tidigare, men jag har inte kulörkoden?

Försök att låna en NCS-kulörkarta och leta upp kulören där och använd den när du beställer hos NordenPaint. Försök annars att ta kontakt med föregående husägare för att se om denne har färgkoden. Om du ändå inte hittar kulören kan du skicka en färgflaga från fasaden till oss per post så mäter vi dess kulör på vårt labb. OBS! Glöm inte att ange ditt namn och mailadress tillsammans med färgflagan, så skickar vi färgkoden till dig. Du hittar kontaktuppgifterna längst ned på sidan.

Vi har köpt ett hus med grundmålad panel från fabrik. Behöver vi grundmåla detta ändå?

Ja. Vi rekommenderar att man alltid grundmålar fabriksgrundad panel med Odin Trägrundfärg före övermålning med toppfärg. Fabriksgrundning/transportgrundning ger inte ett tillräckligt skydd eller bra vidhäftningsyta för toppfärg.

Kan jag hämta ut mina varor direkt hos er?

Tyvärr erbjuder vi inte denna möjlighet då vår verksamhet bygger helt på Internetförsäljning och leverans via speditörer.

Hur snabbt får jag mina varor?

Om du beställer före kl. 11.00 på en vardag, så skickas varorna normalt från vårt lager nästkommande arbetsdag. Normalt levereras varorna av speditören inom 2-3 dagar, men i vissa fall med viss fördröjning, beroende på var i landet du bor. Förseningar hos speditören ligger utanför vår kontroll.

Om du väljer att skriva in adressen till ditt arbete (företagsadress) under leveransadress, levereras varorna i regel en dag tidigare. Du får då ingen avisering, istället levereras varorna under ordinarie kontorstid.

Vad menas med "Denna kulör rekommenderas ej för utomhusbruk!"?

Solen bryter ned vissa kulörer snabbare, vilket gör att färgen bleknar. Dessa kulörer rekommenderar endast för inomhusbruk där solen inte har lika stor påverkan.

Vad menas med "Denna kulör täcker sämre än andra kulörer!"?

Vissa starka kulörer innehåller mycket organiska pigment och täcker därför sämre än kulörer innehållande oorganiska pigment. Du kan därför behöva måla flera gånger för att färgen ska täcka ordentligt.

Kan jag måla över en starkt mönstrad tapet eller yta målad i en stark kulör?

Visst kan du det. Tänk dock på att du kan behöva måla flera gånger för att den nya färgen ska täcka. Vi brukar rekommendera att du först grundmålar 1 gång med Frej Takfärg innan du målar 2 gånger med Freja Väggfärg. Om tapetens mönster har en grov textur måste du i regel riva ned ytskiktet på tapeten eller bredspackla hela ytan före du målar.

Hur räknar jag ut hur mycket färg jag behöver?

Antingen använder du vår Färgväljare eller så räknar du själv ut antalet kvadratmeter.
Exempel; Du ska måla ett rum. Mät höjden och bredden i meter på den ena väggen. Multiplicera sedan höjden med bredden så får du ut antal kvadratmeter. Fortsätt sedan på samma sätt med alla väggar och lägg sedan ihop alla summor, så får du det totala antalet kvadratmeter i hela rummet. Räkna sedan bort kvadratmeter för fönster och dörrar med samma formel.

Hur vet jag vilken färgprodukt jag ska använda?
Ta hjälp av Färgväljaren eller läs noga igenom produktsidorna. Har du ytterliggare frågor är du välkommen att kontakta vår kundservice.

Varför är standardkulörerna billigare än brutna kulörer?

Standardkulörer tillverkas direkt på fabriken och kräver ingen övrig hantering på lagret och kan skickas direkt utan fördröjning. Övriga kulörer bryts fram på lagret och kräver viss manuell hantering.

Hur många strykningar måste jag måla?

Generellt måste du måla två strykningar för att färgen ska täcka ordentligt. Starka kulörer kan kräva fler strykningar för att täcka helt. På omålade ytor krävs allt som oftast en strykning grundfärg och två strykningar toppfärg. Läs mer under respektive produkt på produktsidorna.

Är inte lösningsmedelburna färger förbjudna?

Nej, lösningmedelburna färger är inte förbjudna, däremot finns ett EU Direktiv 2004/42/EG som begränsar hur mycket flyktiga organiska lösningsmedel (VOC) som får finnas i olika typer av färger. Alla våra produkter uppfyller de VOC-krav som EU ställer.

Varför kan jag inte se lagerstatus och tillåter ni delleverans?

Vi har normalt samtliga produkter i lager. Om någon vara, mot förmodan, skulle vara restnoterad meddelas du om detta omgående och kan därefter besluta hur du vill göra med din order. Om du vill ha ordern dellevererad så tar vi bort artikeln från din order så får du beställa den på nytt.

Ska jag måla mitt hus med oljefärg eller akrylatfärg?

Ta reda på vad ditt hus är målat med tidigare. Du kan måla med Akrylatfärg på Oljefärg, men inte tvärtom. Ring eller maila vår kundservice för att få ytterligare hjälp.