Målning

Dags att måla

Måla väggar inomhus

Ytorna målas 2 ggr, med tork mellan, med den färg som är aktuell. Använd roller där längden på rollerns ull styr hur kraftig struktur (gräng) som färgen erhåller. Penselmåla först längs hörn, vinklar, lister och andra svåråtkomliga utrymmen. Avsluta sparmålningen med att försiktigt trycka penseln i ytan (stöppling) för att efterlikna rollerns struktur.

Rolla uppifrån och ned i lugnt tempo. Var försiktig så att färgen inte stänker upp i taket. Låt halva rollen överlappa föregående strykning. Du behöver inte tänka på att precis varenda millimeter på väggen ska vara övermålad vid första strykningen.

Vanligtvis behöver du måla minst två gånger för att du skall få till en jämn yta. Eftersom färgen har en fin gräng (stöppling) för att ge en jämn och döljande yta, skall färgen efter jämn fördelning på ytan efterslätas. Det innebär vid målning, att rollern efterdrages i samma riktning, med samma tryck och hastighet, i den blöta färgen. Alla toppar (grängen) kommer då att lägga sig likvärdigt åt samma håll, och man undviker ”skäck”, dvs. att ljuset skuggas olika på ytan med ett flammigt utseende som följd.

Nymålad tapet kan ibland bukta ut när den blir fuktig. Normalt sträcker den ut sig när den torkat.

När du har gjort din sista strykning så drar du försiktigt bort tejpen medans färgen fortfarande är blöt.