Alltid fraktfritt på ordrar över 1.000 kr

20% rabatt till 10 december!
Ange Advent20 i kassan.
0 varo(r) 0,00 kr

Oljning

Lämpliga oljor är Loke Lasyrolja, som är baserad på silikonalkyd och innehåller djuppenetrerande kinesisk olja, samt Mjölner Trälasyr som är en vattenbaserad alkydolje/akrylat lasyr.

Appliceras med pensel eller trasa. Stryk hela brädor, undvik dubbelstrykning. Torka bort överflödig olja, var speciellt uppmärksam på feta partier och kvistar. Upprepa behandlingen tills ytan mättats och inte absorberar mer olja. När virket är mättat skall överflödig olja på ytan torkas av med trasa eller dyligt så att ytskikt och därav skrapning undvikes. Ju högre torrhalt desto mer olja och större risk att bygga ett ytskikt. Använd därför lämplig torrhalt.

Var speciellt uppmärksam på att behandla ändträ och virkesskarvar väl. Använd Loke Lasyrolja för detta ändamål. Applicera hellre flera tunna skikt, med någon dags tork emellan, än få tjocka. Tänk på att kulören blir mörkare ju fler skikt som appliceras. Om ljusare kulör önskas så grunda först med opigmenterad Lasyrolja. Undvik att måla på varma eller solbelysta ytor. Värme gör att lösningsmedlet snabbt trycks ut, och bindemedlet får då inte tid att penetrera in i virket, med dålig vidhäftning som följd.

För virke som långvarigt befinner sig i kontakt med marken, är svåråtkomligt, inte kan inspekteras och som är svårt att byta ut behövs en utökad behandling för att ge virket ett djuppenetrerande grundskydd med mer konserverande egenskaper för träet. En sådana produkt är Hugin Slipersolja vilken kan penselappliceras. Bäst effekt uppnås dock vid doppbehandling.